Νίκαια 184 51, Ελλάδα

  Βρίσκεται σχεδόν στο κέντρο της πόλης μέσα σε περιφραγμένο χώρο πάρκου.

  Γενικές πληροφορίες:

  Ανοιχτό θέατρο – και πάρκο
  Δ/νση: Κύπρου & Προύσης  – Νίκαια
  Χωρητικότητα: 700 καθίσματα
  Καμαρίνια: Nαι
  Αναψυκτήριο – Κυλικείο: Ναι

  Parking:Όχι
  Κατάλληλο για: Θεατρικές – Μουσικές – Χορευτικές παραστάσεις κ.λ.π.

  Στο Δημοτικό Κηποθέατρο πραγματοποιούνται κάθε χρόνο εκδηλώσεις από τα τέλη Μαΐου έως τα τέλη Σεπτεμβρίου. Στη σκηνή του θεάτρου φιλοξενείται το Μαθητικό Φεστιβάλ του Δήμου, εκδηλώσεις των Εργαστηρίων της Διεύθυνσης Πολιτισμού, το Διαδημοτικό Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού θεάτρου Δήμων της Αττικής, εκδηλώσεις συλλόγων και φορών της πόλης, θεατρικές παραστάσεις και μουσικές εκδηλώσεις.

  Επικοινωνία:

  Διεύθυνση Πολιτισμού Δήμου Νίκαιας-Αγ. Ι. Ρέντη, Αχιλλέως 15, Νίκαια

  Τηλ: 210 4906021 & 2104912635

  Λεωφ. Βασιλίσσης Αμαλίας 50, Αθήνα 105 58, Ελλάδα

  Η Εκκλησία δημιουργήθηκε από την διακονία του Μιχαήλ Καλοποθάκη (1825-1911) στις αρχές του 1858. Το κτήριο της εκκλησίας κτίστηκε απέναντι από το Ναό του Ολυμπίου Διός στην Αθήνα, και τα εγκαίνια πραγματοποιήθηκαν το 1871.

  Κατά τον 19ο αιώνα η Α΄ Ελληνική Ευαγγελική Εκκλησία αρκετές φορές υπήρξε στόχος φανατικών θρησκευόμενων. Ήταν συνηθισμένο κάθε Μεγάλη Παρασκευή, κατά την περιφορά του επιταφίου του Ι.Ν. Αγίας Αικατερίνης Πλάκας, το πλήθος να σταματά μπροστά στην Α΄ Ελληνική Ευαγγελική Εκκλησία, να την πετροβολά και έπειτα να συνέχιζει την πορεία του.

  Το 1892 κατά την διάρκεια μιας Κυριακάτικης πρωινής λειτουργίας, μιά ομάδα ανθρώπων εισέβαλε στην εκκλησία και έβαλε φωτιά στις Άγιες Γραφές, στα υμνολόγια και στα καθίσματα.

  Στις 3 Φεβρουαρίου 1896, η αστυνομία, μετά από διαταγή του Νομάρχη η οποία εκδόθηκε κατόπιν εισηγήσεως της Μητρόπολης Αθηνών, ακρωτηρίασε την επιγραφή που ήταν αναρτημένη έξω από το κτίριο της Εκκλησίας, απαλείφουσα απ’ αυτήν τη λέξη Ελληνική, επειδή η λέξη αυτή πριν από το Ευαγγελική Εκκλησία αποτελούσε κατά τον Μητροπολίτη ένα είδος προσηλυτισμού. Μόνο μετά από γνωμοδότηση «πέντε εκ των διαπρεπεστάτων νομομαθών της πρωτεύουσας»,[εκκρεμεί παραπομπή] οι οποίοι χαρακτήρισαν την πράξη αυτή του Νομάρχη ως αντισυνταγματική, επετράπη να ξαναγραφεί η λέξη Ελληνική επάνω στην επιγραφή.

  Σήμερα η εκκλησία υπάγεται στην Νότια Σύνοδο της Ελληνικής Ευαγγελικής Εκκλησίας

  Ρήγα Παλαμήδου 2, Αθήνα 105 54, Ελλάδα

  Κατασκευασμένο τη δεκαετία του 1930, το ιστορικό (κηρυγμένο διατηρητέο μνημείο από το 1989) κτίριο του Εμπρός λειτούργησε αρχικά ως τυπογραφείο της ομώνυμης εφημερίδας και από το 1988 ώς το 2007 ως στέγη του Θεατρικού Οργανισμού “Μορφές” και στη συνέχεια της Εταιρείας Θεάτρου “Εμπρός”.

  Εγκαταλελειμμένο και κλειστό επί πέντε σχεδόν χρόνια, επανενεργοποιήθηκε ως κατάληψη τον Νοέμβρη του 2011 με πρωτοβουλία της ομάδας καλλιτεχνών ”Κίνηση Μαβίλη” και με τη συμμετοχή και στήριξη της Κίνησης Κατοίκων Ψυρρή καθώς και άλλων καλλιτεχνών και θεωρητικών από τον χώρο των παραστατικών τεχνών, της μουσικής και των εικαστικών.

  Μετά από έναν περίπου χρόνο πολύπλευρων καλλιτεχνικών και κοινωνικών δράσεων, και αφού μεσολάβησαν δύο απόπειρες της Αστυνομίας να σφραγίσει και να κλείσει το Θέατρο, την ευθύνη της λειτουργίας και διαχείρισής του ανέλαβε η εβδομαδιαία ανοιχτή του συνέλευση στην οποία μπορούν να συμμετέχουν ελεύθερα όσοι επιθυμούν.