Α΄ Ελληνική Ευαγγελική Εκκλησία

Λεωφ. Βασιλίσσης Αμαλίας 50, Αθήνα 105 58, Ελλάδα

http://www.gec.gr/

21 0323 1079

Χώρος Εκδήλωσης Description

Η Εκκλησία δημιουργήθηκε από την διακονία του Μιχαήλ Καλοποθάκη (1825-1911) στις αρχές του 1858. Το κτήριο της εκκλησίας κτίστηκε απέναντι από το Ναό του Ολυμπίου Διός στην Αθήνα, και τα εγκαίνια πραγματοποιήθηκαν το 1871.

Κατά τον 19ο αιώνα η Α΄ Ελληνική Ευαγγελική Εκκλησία αρκετές φορές υπήρξε στόχος φανατικών θρησκευόμενων. Ήταν συνηθισμένο κάθε Μεγάλη Παρασκευή, κατά την περιφορά του επιταφίου του Ι.Ν. Αγίας Αικατερίνης Πλάκας, το πλήθος να σταματά μπροστά στην Α΄ Ελληνική Ευαγγελική Εκκλησία, να την πετροβολά και έπειτα να συνέχιζει την πορεία του.

Το 1892 κατά την διάρκεια μιας Κυριακάτικης πρωινής λειτουργίας, μιά ομάδα ανθρώπων εισέβαλε στην εκκλησία και έβαλε φωτιά στις Άγιες Γραφές, στα υμνολόγια και στα καθίσματα.

Στις 3 Φεβρουαρίου 1896, η αστυνομία, μετά από διαταγή του Νομάρχη η οποία εκδόθηκε κατόπιν εισηγήσεως της Μητρόπολης Αθηνών, ακρωτηρίασε την επιγραφή που ήταν αναρτημένη έξω από το κτίριο της Εκκλησίας, απαλείφουσα απ’ αυτήν τη λέξη Ελληνική, επειδή η λέξη αυτή πριν από το Ευαγγελική Εκκλησία αποτελούσε κατά τον Μητροπολίτη ένα είδος προσηλυτισμού. Μόνο μετά από γνωμοδότηση «πέντε εκ των διαπρεπεστάτων νομομαθών της πρωτεύουσας»,[εκκρεμεί παραπομπή] οι οποίοι χαρακτήρισαν την πράξη αυτή του Νομάρχη ως αντισυνταγματική, επετράπη να ξαναγραφεί η λέξη Ελληνική επάνω στην επιγραφή.

Σήμερα η εκκλησία υπάγεται στην Νότια Σύνοδο της Ελληνικής Ευαγγελικής Εκκλησίας

Το έχουν επισκεφθεί 242 χρήστες , 1 Επισκέψεις σήμερα

Add a Review

Δείτε επιπλέων σχετικά Event